Savunma icin büyük önem arz eden,Orta Çağ denildiginde akla gelen yapıların başında olan kaleler,cografi koşul ve yapımını üstlenen toplumlara göre degişiklikler göstermektedir.
HOHENZOLERN KALESİ / STUTGART ALMANYA
Hohenzollern Kalesi, Almanya'nın Stuttgart şehrinin 50 kilometre güneyinde bulunmaktadir. 11.YY'da Hohenzollern Hanedani tarafindan ,denizden 855 metre yukseklikte,cevreye hakim bir konumunda sahip olan Hohenzollern Dagi'na insa edilmistir.
1423 yilinda yaklasik 10 ay suren bir kusatma sonrasi Svabya ordulari tarafindan tamamiyle yerle bir edilen kale, 1454 yilinda tekrar insa edilmistir.1798'sonrasi terkedilmesi sebebiyle bakima muhtac kalan yapi,1819 yilinda Prusya Krali IV.Friedrich Wilhelm tarafindan korumaya alinmis ve zamanin unlu mimarlarindan Friedrich August Stuler tarafindan bugunku haliyle tekrar ayaga kaldirilmistir.
1423 yilinda yaklasik 10 ay suren bir kusatma sonrasi Svabya ordulari tarafindan tamamiyle yerle bir edilen kale, 1454 yilinda tekrar insa edilmistir.1798'sonrasi terkedilmesi sebebiyle bakima muhtac kalan yapi,1819 yilinda Prusya Krali IV.Friedrich Wilhelm tarafindan korumaya alinmis ve zamanin unlu mimarlarindan Friedrich August Stuler tarafindan bugunku haliyle tekrar ayaga kaldirilmistir.
HOTİN KALESİ ( KHOTYN KALESİ )
Hotin Kalesi, Genc Osman komutasindaki 200.000 kisilik Osmanli ordusunun,Litvanya ve Ukrayna Atamaninin destegini alan Lehistan ile savasmasina,fakat iki tarafin da zafer kazanamamasi sebebiyle Hotin antlasmasini imzalanmasina sahne olmus,,Dinyester kiyisinda 14. YY'da insa edilen bir kaledir.
Antlasma sonrasi Hotin Osmanli'ya verilmis,fakat istekli savasmadiklari sebebiyle, kale onunde Yeniceri Ocagi'ni kaldiracagini aciklayan Genc Osman,buyuk bir isyana yol acmis,sonrasinda ise olaylar yeniceriler tarafindan oldurulmesine kadar gitmistir.
BOYABAT KALESI
Milattan once 7.YY'da Paflagonyalilar tarafindan insa edilen kale,Roma,Bizans ve Osmanli izlerini tasimaktadir.
HOCHOSTERWITZ KALESİ
Hochosterwitz Castle , CARINTHIA AUSTRIA
CARCASSONNE KALESI
Carcassonne Kalesi,Yapim tarihi : 11 YY - Aude, Languedoc-Roussillon / France
Carcassone Kalesi
CHINON KALESI
Chinon Kalesi, Yapim Tarihi : 10-11. YY - Fransa / Chinon
Chinon Kalesi
ESTERGON KALESİ
Budin'in 45 km.kuzeybatısında, Tuna Nehri kıyısında tepeye konuşlanmış, 13.yüzyıla tarihlenen, nice türkü ve şiire konu olmuş bir kaledir Estergon.
İlk olarak Sultan Süleyman'ın Budin seferi sonrası Viyana'ya hareket etmesi sırasında Semendire Sancakbeyi Yahya Paşazade Mehmet Bey'e öncü kuvvetleri ile birlikte hareket etme emri vermesiyle tarihimize girer.Karşısında Devlet-i Aliyye kuvvetlerini gören kale muhafızı Pal Varday ve Macar Krallık Tacı Muhafızı Pal Parenyi tereddütsüz teslim eder kaleyi, lakin bu durum uzun sürmez ve yaklaşık 3 yıl sonra yani 1531'de kale General Von Roggendorf tarafından geri alınır.
Estergon'un kaybı stratejik önemi dolayısıyla kabullenilemeyecek, sonrasında ise 1532 yılında Kral Ferdinand tarafından gönderilen elçiye kalenin teslim edilmesi ön şart olarak koşulacak fakat kabul görmeyecektir.
Tarih 1543'ü gösterdiğinde Kanuni nisan ayının sonlarında Edirne'den Estergon Sefer-i Hümayunu adındaki 10.seferine çıkar.Devlet-i Aliyye'nin Budin'i ele geçirmesinden sonra Estergon her yönden güçlendirilmiş, yaklaşık 1300 kadar Alman, İspanyol ve İtalyan destek kuvvet görev yapmaya başlamıştır.Kuşatma Devlet-i Aliyye kuvvetlerince 29 Temmuz tarihinde başlatılır ve 6 Ağustosda şiddetlenen hücum sırasında bir top güllesi kale içindeki katedralin tepesindeki haça isabet ederek yıkar.Bu hadise kaleyi savunan askerlerce tanrının kendilerine yenilgiyi tattıracağı yönünde yorumlanır ve büyük moral bozukluğu meydana getirir.Nitekim 10 Ağustos 1543'de kale kapılarını Devlet-i Aliyye askerlerine açmak zorunda kalırlar.Kale içindeki katedral gotik karakteri değiştirilmeden Mimar Sinan tarafından camiye çevrilir ve Sultan ilk cuma namazını burada kılar.
Sebastian Vrancx'ın 1543 Estergon Savaşı adlı tablosu
50 seneden fazla Devlet-i Aliyye hakimiyetinde kalan kale, 2 Ağustos 1595 yılında Avusturya orduları başkumandanı Prens Mansfeld komutasındaki Macar, Çek, Leh, Alman ve İtalyanlardan oluşan 80 bin kişilik bir ordu tarafından kuşatılır.Hücum o kadar şiddetlidir ki : O sırada kale içinde bulunan İbrahim Peçevi, gün içinde 28, 38, 40, 41 ve 42 okka ağırlığında gülle ateşleyen 42 tane top ile, yaklaşık 2000 civarı atış yapıldığını anlatir hatıratında.Kuşatmanın ilerleyen günlerinde açlık ve susuzluğun kol gezdiğini, fakat tüm olumsuzluklara rağmen askerlerin canla başla direndiğini de ekler Peçevi satırlarına.Ancak, düşman kuvvetlerine geçiş imkanı tanımayan bu taktire şayan direnis her ne kadar başarıyla devam ettirilse de, Lala Mehmet Paşa askerlerinin içler acısı durumuna dayanamayıp herkesin malı ve silahlarıyla Vişegrat Kalesine gitmesi şartıyla bir anlaşma yaparak kaleyi teslim eder.( 30 Ağustos 1595 )
Lala Mehmet Paşa ve askerleri gözü yaşlı bir sevgili misali arkalarında bırakmak zorunda kaldıkları Estergon için derinden bir üzüntü duyar ve tekrar kavuşacakları günü beklemeye başlarlar.
Aradan geçen tam 10 sene sonra, 29 Ağustos 1605'de Sadrazam ve Serdar-ı Ekrem Lala Mehmet Paşa askerleriyle Estergonu tekrar kuşatır.Bir ay boyunca Estergona kavuşabilmek için canla dişle mücadele verilir ve sonrasında kalenin teslim edilmesi ile sonlanır hasret.
Bu kavuşmadan sonra, zamanın her şeyi sonlandıran karşı konulmaz gücüne tam 78 sene daha direnerek Devlet-i Aliyye topraklarında kalır Estergon ve nice serdara burçlarından görünen cezbedici Tuna manzarısı sunar...
ESTERGON
Estergon kalesi subaşı durak
Kemirir içimi bir sinsi firak
Gönül yar peşinde yar ondan ırak
Akma Tuna akma ben bir dertliyim
Yar peşinde koşan kara bahtlıyım.
Estergon Kalesi subaşı hisar
Baykuşlar çağrışır bülbüller susar
Kafir bayrağını burcuna asar
Akma Tuna akma ben bir dertliyim
Bir ateşle yanan kara bahtlıyım.
Estergon Kalesi subaşı kale
Göklere ser çekmiş burçları hele
Biz böyle kaleyi vermezdik ele
Akma Tuna akma ben bir dertliyim
Estergonu vermis kara bahtliyim.
ARG-E BAM KALESİ
İran sınırlarındaki Kerman şehrinin 200 km güneyinde yer alan, tamamına yakını çamur biriketleri, saman, kil ve palmiye ağacı kütükleri ile inşa edilmiş, tarihin derinliklerinden seslenen bir şehirdir Arg-e Bam.Orjinal olan şehir Sassaniler döneminde inşa edilmiştir.(MS.224-637) Şehrin günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilen bazı yapı parçaları 12.yy'a tarihlense de ,birçok yapı parçası Safevi dönemin aittir.(MS.1502-1722)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder